Siirry suoraan sisältöön.

Palvelussa käytetään evästeitä, jotka mahdollistavat tunnistautumisen palveluun. Lue lisätietoja palvelun tietosuojasta.

Käytössäsi on vanhentunut selain. Päivitä selaimesi, jotta varmistat parhaan mahdollisen käyttökokemuksen.

Lisätietoja nimenmuutoksesta

Kuinka paljon etunimenmuutos maksaa?

Etunimenmuutos maksaa 60 euroa. Huomioithan, että maksua ei palauteta, jos peruutat hakemuksen tai hakemaasi nimeä ei hyväksytä.

Kuinka paljon sukunimenmuutos maksaa?

Sukunimenmuutos maksaa 60 euroa, jos haet

  • sukunimeä, joka on ollut käytössäsi aiemmin
  • muutosta sukunimiyhdistelmään

Kokonaan uuden sukunimen hakeminen maksaa 120 euroa. Jos vaihdat nimesi vihkimisen yhteydessä, nimenmuutos on maksuton eikä sinun tarvitse tehdä hakemusta tämän palvelun kautta.

Huomaathan, että nykyiseen sukunimiyhdistelmään haetut muutokset tarkistetaan aina erikseen. Mikäli nykyiseen sukunimiyhdistelmään haettu muutos ei ole sallittu, hakemus käsitellään uudissukunimihakemuksena. Hakemustyyppi voi muuttua uudissukunimihakemukseksi silloin, jos sinulla olevaa sukunimiyhdistelmää ei etu- ja sukunimilain mukaan saa muuttaa. Muutoksiksi lasketaan välimerkin poistaminen tai lisääminen nimien eri osien välistä tai eri sukunimen eri osien poistaminen. Tutustu etu- ja sukunimilain ehtoihin Finlex.fissä.(Avautuu uuteen ikkunaan)

Jos hakemustyyppi muuttuu, hinta vaihtuu 60 eurosta 120 euroon. Mahdollinen hinnan erotus peritään sinulta jälkikäteen. Jos peruutat hakemuksesi tai hakemaasi nimeä ei hyväksytä, maksua ei palauteta. Jos olet hakenut sukunimiyhdistelmää, joka on muodostettu aiemmin käytössäsi olleista sukunimistä, mahdollinen hinnan erotus palautetaan sinulle jälkikäteen.

Kuinka kauan etunimenmuutoksen käsittely kestää?

Yleiset etunimet hyväksytään Digi- ja väestötietovirastossa ilman lisäselvityksiä muutaman kuukauden aikana. Käsittelyaika riippuu käsittelyjonon pituudesta.

Jos haettu etunimi on harvinainen, sinua pyydetään perustelemaan hakemuksesi. Hakemuksesi käsitellään tuolloin erikseen ja siihen pyydetään mahdollisesti lausunto nimilautakunnalta. Harvinaisten nimien hakemukseen saat päätöksen yleisesti muutaman kuukauden aikana. Käsittelyaika voi venyä, jos nimilautakunnan käsittelyjonossa on ruuhkaa.

Kuinka kauan sukunimenmuutoksen hakemuksen käsittely kestää?

Jos haet paluuta aiempaan sukunimeesi, hakemuksesi hyväksytään ilman lisäselvityksiä muutaman kuukauden aikana. Käsittelyaika riippuu käsittelyjonon pituudesta. Tarkemmat käsittelyajat löydät osoitteesta dvv.fi.

Jos haet muutosta nykyiseen sukunimeesi tai kokonaan uutta sukunimeä, sinua pyydetään perustelemaan hakemuksesi. Hakemuksesi käsitellään tuolloin erikseen ja siihen pyydetään mahdollisesti lausunto nimilautakunnalta. Nykyisen sukunimesi muutoksiin tai uudissukunimihakemukseen saat päätöksen yleisesti muutaman kuukauden kuluessa. Käsittelyaika voi venyä, jos nimilautakunnan käsittelyjonossa on ruuhkaa.

Mitä nimeä muuttaessa pitää huomioida?

Miten huolehdimme tietosuojastasi palvelussa?